Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál | Bánkitó 2018
“Nem irigylem a fiatalokat, mert övék a jövő”

A Makláry Zoltán színművésznek tulajdonított idézet jól összefoglalja a magyar társadalom reális kilátásait az elkövetkezendő évtizedre. A kortárs képzőművészeti közegben az elmúlt években számos hazai és külföldi projekt, kiállítás foglalkozott az utópia vagy disztópia kérdésével. Az idei képzőművészeti program kialakításakor az egyik kiindulási pontunk az a Reinhart Koselleck német történésztől származó gondolat volt, hogy a múltban történtek alapján a strukturális megismétlődés lehetőségét figyelembe véve következtetéseket vonhatunk le a jövőre vonatkozólag. Ezalapján próbáltunk meg összegyűjteni néhány olyan társadalmi problémát, amelyek különböző hangsúlyokkal már a jelenünkben is meghatározóak, de minden valószínűség szerint a nem túl távoli jövőben még inkább kiélezett formában lesznek jelen a mindennapjaink során. Az idén felkért hét művész az alapján lett kiválasztva, hogy az eddigi munkásságuk mennyiben kapcsolódott ezekhez a problémákhoz. Személyes beszélgetések során aztán tovább finomodtak a témák, és így került középpontba az oktatás, a környezettudatosság, a globális felmelegedés és az emlékezetpolitika.

Kurátor: Don Tamás / Kurátor asszisztens: Feigl Fruzsina

Balogh Viktória: Könyvek Körülöttünk

Tessék csak leheveredni – van még hely Thomas Mann és Dosztojevszkij között –, és bámulni az égbe, a virtuális bárányfelhőket kémlelve. Balogh Viktória A Világirodalom Remekei könyvsorozat 300 db könyvének 1:1-es laparányú textilmásolataiból varrt takarót, a lapokat egymás mellé és fölé rendezve, egy hatalmas képzeletbeli „irodalmi hálót” hozva létre. Mintha csak 300 könyvet látnánk egymás mellett lefordítva, címmel a föld felé.  És még azt mondják, a könyv halott…

Kazsik Marcell: Entropy of art

Kazsik Marcell egy animációs rövidfilmben tárja elénk az általa elképzelt sötét, disztópikus 2028-at. A film által felvázolt alternatív jövőben alapvetően változik meg a művészet és a társadalom kapcsolata, a művészek megítélése.

Kocsi Olga: Időkapu

Időkapu a negyedik dimenzióba: korunk folyamatosan jelenlevő párhuzamos valósága, az internet világába lehet üzenni a kapucsengőn keresztül. Az arany csengő lenyomása után 30 másodperc áll rendelkezésre elmesélni, hogy hogy vagy, mit üzennél magadnak 2028-ra, vagy csak integetni a jövőbeli önmagadnak. Az idő múlik, a YouTube fenn marad, minden videó automatikusan kikerül a House_of_HolyOlga csatornára.

Almási Ádám: Híd

Tűnődtél már azon, hogy mire gondol éppen a másik vagy milyen érzelmeket vált ki valakiben, ha kapcsolatba kerültök? Megfigyelted már, hogy te mit érzel ekkor és miért? A Híd Bánkon az időben és térben átívelő kapcsolatokat vizsgálja, és ezek megértésére fókuszál. A középpontban két ismeretlen ember áll, akik érintkeznek
egymással, de úgy, hogy nem kerülnek direkt kontaktusba. Ne felejtsd el, gyakorlatilag bárki lehet a másik oldalon, akár egy távoli ismerős, a kedvenc dj-d vagy egy gyermekkori crush, akárki.

Fehér Zsanett és Nagy Krisztina: Jövő

A látogató azzal a reménnyel léphet be, hogy megtudja a nagy titkot, hogy mit rejt a jövő, mígnem szembesül a semmivel. Ez lenne a jövőkép? Vagy inkább fókuszáljunk a jelenre? Sötét és zajos relaxáció.

Független Képzőművészeti Tanszék: WEcycling

2028-ra a pénz Magyarországon (is) elveszti jelentőségét, a kereskedelem és a szolgáltatások alapját a még meglévő tárgyak körforgása, illetve a mikro- és makroközösségek tudáscseréje biztosítják. A független képzőművészeti tanszék a fesztivál ideje alatt összegyűjti azokat a használati tárgyakat, amelyek eredeti funkciójukat megváltoztatva a túlélés zálogai lehetnek. Hozd el te is egy tárgyad a fesztiválon lévő helyszínünkre, és add át a közösségnek, hogy új funkciót találhassunk neki, ezzel is erősítve a hosszú távú túlélés esélyeit…

Kötöde: 2038 eco disztópia

A globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás miatt Bánk ökoszisztémája nem képes többé ellenállni a külső behatásoknak. Teret biztosít idegen fajok számára, amelyek veszélyeztetik az őshonos vegetáció változatlan fennmaradását. Ebben a helyzetben a kormányhatalom elrendeli az őshonos „nemzeti“ fajok kizárólagos védelmét. Gyere és nézd meg növénykonzerválónk véget nem érő felesleges küzdelmét a nem őshonos fajokkal szemben.

Leitner Levente: Csócsóstadion

2028.július 11. Magyarországon nincs már olyan sportág, amely ne rendelkezne stadionnal. Stadionokra márpedig szükség van! A több milliárdnyi állami támogatást idén a csocsó népszerűsítésére költi az állam. Bánkon elsőként épül meg a legkorszerűbb technikával felruházott csocsóstadion. A Bánkitó Fesztivál ideje alatt 3 bajnokság is megrendezésre kerül, díjátadó ünnepségekkel megkoronázva. Játsszunk és szurkoljunk együtt!

Harsányi Gergely: Az eltűnt fehér gólya

A projekt főszereplője, a gyermekdalainkból már jól ismert Fehér Gólya, aki hűséges vízimadarunk és minden nyárra hazaköltözik szép hazánk falvaiba, hogy velünk töltse többek között a fesztiválszezont is. Az utóbbi években a környezetszennyezés miatt felgyorsuló globális felmelegedés, a folyamatosan elcsúszó évszakok miatt lehet hamarosan nem tér vissza többé. Lehet, hogy már nem csak a fiatalok, de a híres Fehér Gólya is elhagyja az országot a jövőben? Gólya, gólya, gilice…

Horváth Anna Róza, Kasas Kristóf, Orosz Réka: Kormány ellenség előrejelzés 2028-ra.

A következő néhány nap időjárása többé-kevésbé kiszámítható, azonban azt megjósolni, hogy a hatalmon lévő kormány milyen ellenségeket fog keresni és találni magának, már sokkal embert-próbálóbb feladat. Szerinted kik ellen fognak fognak hadat üzenni a következő tíz évben? Dobd be az ötletdobozba, hogy szerinted ki lesz a
következő kiszemelt. Mint az időjárás-jelentés, mi is minden nap előrejelzést végzünk és kiírjuk a táblára a legjobb ötleteket. Minden évhez egy újabb ellenség kerül fel, rossz esetben pedig el is találjuk.

Ping-pong Kollekítva: Round #3

A “Round #3” projekt materializál egy immaterialis levelezést. Ismeretlen helyszíneken készült fotók, névtelen üzenetek, levélrészletek. A képek, melyekből történelmet, a szövegek, melyekből történeteket rekonstruálhatnánk hiányos, töredékes emlékekekként maradnak ránk. A fesztivál területén elhintett matricák olyasfajta “leletek”, melyeket véletlenszerűen bárki megtalálhat és bármit kezdhet velük.

Tóth Balázs Mátė: Pop-Reál

Magyarország 2028-ra több kínai, illetve orosz beruházást tud maga mögött, melyeknek emléket szentelve a vezetőség kiír több emlékmű-pályázatot. A vezetés által erőltetett nacionalista elemek párosulnak az ex/kommunista társországok művészetével, illetve az egyre növekvő személyi kultusz hozadékával. Az enciklopédiákba és a művészettörténet könyvekbe új szócikként bekerül a populista realizmus, röviden: pop-reál.  2025-ben az Összevont Önkormányzatok Minisztériuma pályázatot ír ki a magyar-orosz-kínai barátságot szimbolizáló bánki szoboregyüttes megtervezésére és kivitelezésére…

Kurucz Balázs és Mészáros Patrick: 2028

A két alkotó a tópart egyik pontjáról festi meg a tájat 2028-as számot formázó OSB lapokra.Távolról nézve a kép teljesen beleolvad az azt körülvevő környezetbe. Csupán a festők által vizionált futurisztikus elemek fognak “bezavarni” a tökéletes harmóniába.

Mérei x Bánkitó: Official Nyító- és záróünnepség

Kezdd a fesztivált a Bánkitó hivatalos faültető nyitóünnepségével! A ceremónia során a fesztivál szervezői elültetnek egy fát miközben megfogalmazzák a fesztivál és a fesztiválozók jövőbeli céljait. Te milyen irányt javasolnál a fesztivál jövőjének? Hogyan látod a Bánkitó elkövetkezendő tíz évét? A fesztivál végén a megfogalmazott üzeneteket beágyazzuk a fa gyökereibe egy záróesemény keretében, hogy az idei Bánkitót a jövőre tekintve fejezzük be.

MINDENKINÉL HAMARABB SZERETNÉL ÉRTESÜLNI A FONTOS HÍREKRŐL?