Gyere önkénteskedni a Bánkitóra! | Bánkitó 2018

Megnyílt a jelentkezés a Bánkitó önkéntes programjába!

Ha szeretnél csatlakozni az ország legnagyobb kisfesztiváljának csapatához, most megteheted! Fontos számunkra, hogy a Bánkitó olyan fesztivál maradjon, ami az elérését minden évben egy jó ügy érdekébe állítja, és ebbe minél több embert aktívan bevonjon. Idén a fókuszban 2028 és a jövő áll. A tizedik évfordulónkon tíz évet ugrunk az elképzelt jövőnkbe, és kigondoljuk, hogyan juthatunk el innen oda. Ehhez mint mindig, most is elengedhetetlenek vagytok ti: az a tudatos, elkötelezett önkéntes közösség, akik évről évre lehetővé teszik, hogy Magyarország legnagyobb független kisfesztiválja 2028-ban is nagyot szóljon.

Fontos, hogy mielőtt jelentkezel, olvasd el az alábbi tudnivalókat!

JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE ÉS VISSZAJELZÉS


A jelentkezés határideje MÁJUS 23., SZERDA – visszajelzést május 31-ig kapnak a jelentkezők. Ha ezután maradnak be nem töltött helyek, azokra pótjelentkezést írunk ki. A jelentkezések sorrendjét is figyelembe vesszük, vagyis érdemes minél hamarabb jelentkezni.

FELADATKÖR ÉS BEOSZTÁS


Törekszünk arra, hogy tehetségednek és kívánalmaidnak megfelelő pozícióban vállalhass feladatokat a Bánkitón. A beosztás alakulását befolyásolja a jelentkezésed ideje, az adott területre jelentkezők száma, és az is, hogy az egyes területeken hány önkéntes segítségére van szükségünk.

SZAKMAI GYAKORLAT - REFERENCIA


Ha olyan munkakörben dolgozol, ami a szakmai előrehaladásodhoz referenciaként szolgálhat, tudunk szakmai gyakorlatról szóló igazolást adni a fesztiválon végzett munkádról.

SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS, FESZTIVÁLBÉRLET


Napi kétszeri étkezést, ingyenes sátorhelyet és fesztiválbérletet biztosítunk neked, ha önkéntesként velünk dolgozol.Vegetáriánus vagy húsos étkezésről tudunk gondoskodni, egyéb étkezési szokásokat nem tudunk figyelembe venni.

NAPI TEVÉKENYSÉG ÖNKÉNTESKÉNT


A nap önkéntes tevékenység pontos időtartama és napi eloszlása feladatkörtől függ, de minden önkéntesünk legalább napi 4-,  és legfeljebb napi 6 órában látja el a rábízott feladatokat.

A JELENTKEZŐK ÉLETKORA


18 év felettiek jelentkezését várjuk.

TEENDŐK A FESZTIVÁL ELŐTT-, ALATT- ÉS UTÁN

ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK


A fesztivált megelőző időszakban tartott önkéntes találkozó(ko)n a részvétel kötelező. Ez közös érdekünk, hiszen így tudjuk kialakítani azt a személyes kapcsolatot, ami segíti a közös munkát. A találkozók száma, időtartama és tartalma más és más lehet az egyes területeken.

EGÉSZSÉGÜGYI KISKÖNYV


Az önkéntesektől lehetőség szerint egészségügyi kiskönyvet kérünk a fesztivál időtartamára, így azt érdemes időben megcsináltatnod.

A KÖZÖS MUNKA KERETEI


Minden önkéntessel, így veled is szerződést kötünk a fesztivál előtt, amelyben megállapodunk a közös munka kereteiről.

ÉPÍTÉS ÉS BONTÁS


Az építés és a bontás a fesztivált megelőző- és a fesztivált követő napokban jelent elfoglaltságot. Ha ezen a területen tevékenykedsz, szintén ingyenes sátorhelyet és fesztiválbérletet kapsz. Ebben az esetben a napi kétszeri étkezést az önkéntes munka ideje alatt biztosítjuk (tehát a fesztivál ideje alatt nem). Arra is van persze lehetőség, hogy az építés és a bontás mellett a fesztivál ideje alatt is vállalj feladatot, egy másik területen.

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, keress meg az alábbi e-mail címen!

Remélem, hamarosan találkozunk! 🙂

Sik Dorka
önkéntes-koordinátor
onkentes@2018.bankitofesztival.hu 

 • ÉPÍTÉS-BONTÁS


  Ugye mindig jobban esik házi kosztot enni, vagy kézzel készült ajándékot adni? Hasonlóan felemelő érzés a kedvenc fesztiválodon a napon sörözve, a tóba révedve élvezni, hogy ennek a megvalósulásában te is részt vettél. Amennyiben szeretnéd végigbulizni a fesztivált, mégis segítenél nekünk, akkor erre egy kis bemelegítés/levezetés kombóval fesztivál előtt és után, akkor nem kisebb az ajánlatunk mint maga a Bánkitó Fesztivál 2018 felépítése (!!), majd bontása. (Nem baj, ha nem vagy kipattintva, de jó, ha nem ijedsz meg egy kis fizikai munkától.)

 • TECHNIKAI ÜGYELET


  Az ügyeletes szuperhősök bármikor és bármire bevethető önkéntesek, akiknek ugyan nincsen semmi konkrét feladatuk, de munkaidejük alatt folyamatosan elérhetőek, azonnal ott teremnek, ha arról van szó, és ha bármi bökkenő adódik, az ő nemes tisztjük megmenteni a fesztivált!

 • SZÁLLÍTÁSI FELADATOK


  A futárok a fesztivál gördülékeny működésében kulcsfontosságú önkéntesek. Mivel a fesztivál helyszínei között van némi távolság, ezért nélkülözhetetlen a segítségük, amikor az egyik programhelyszínről a másikra kell átvinni egy projektort, vagy amikor a föl s alá rohangáló helyszíni koordinátorokat kell fuvarozni A-ból B-be. Ezen kívül még az önkéntesek élelmezéséhez szükséges alapanyagok beszerzésében, valamint az ebédek kiszállításában szoktak segédkezni (ez utóbbi a leghálásabb feladatok egyike), de ők oldják meg azt is, ha váratlanul égető szigetelőszalag-hiány lép fel, ami legközelebb Rétságon kapható. Ha szeretsz biciklizni vagy vezetni, ha van jogosítványod és saját járműved, ha megbízhatónak tartod magad, és tudod vállalni, hogy a műszakod idején folyamatosan (és persze járművezetésre alkalmas állapotban) jelen vagy, akkor te vagy a mi álom-futárunk!

 • EGYÉB TECHNIKAI FELADATOK


  Recycling
  Ha…
  te vagy az, aki a házibuli egy pontján nem bírja tovább, és elkezdi összegyűjteni a lakás különböző pontjain heverő sörösdobozokat
  mindig is zavart a sok rumli és szemét, amit egy fesztivál generál a nagy buliban,
  szereted az olyan feladatokat, ahol azonnal látni a befektetett munka eredményét,
  olyan feladatra vágysz, amibe belefér, hogy közben elmerengj az élet dolgain
  szenvedélyes környezetvédő vagy
  igazi after-arc vagy,
  szeretsz egyszerre csapattag és magányos farkas is lenni

  …akkor csatlakozz a teamhez!

 • ŐRZÉST SEGÍTŐ ÖNKÉNTESEK


  Mindig van pár szuper install vagy helyszín, ahol jó, ha van valaki, aki figyel a cuccokra. Ha jól tűröd a monotonitást, de ha kell, egy pillanat alatt kizökkensz belőle, és tudsz cselekedni, akkor itt a helyed!

 • PARKOLTATÁST SEGÍTŐ ÖNKÉNTESEK


  A fesztiválra autóval érkezők üdvözlése, tájékoztatása és koordinálása, a parkolóhelyek bölcs felügyelete igen fontos feladat. Ha úgy érzed, hogy egyszerre tudsz kedves lenni, és kellő határozottsággal fellépni, akkor ezt a területet neked való!

 • BEENGEDÉST SEGÍTŐ ÖNKÉNTESEK


  A beléptetést a fesztivál egyik legfontosabb pontjának tartjuk, az itt tevékenykedő önkéntesekkel találkoznak először a fesztiválra érkezők. Fontosnak tartjuk, hogy gördülékenyen működjenek együtt az itt dolgozók. Tapasztalataink szerint, ha jól működik a beléptetés, az garantálja a jó hangulatot, nemcsak a fesztivállátogatóknak, de a beléptetésen dolgozóknak is. A jelentkező önkéntesek feladata elsősorban a karszalagfelrakás, eligazítás. Neked való a feladat, ha
  nem esel pánikba egy nagyobb várakozó tömeg láttán,
  szívesen találkoznál a Bánkitó közönségével és fellépőivel rövid idő alatt nagy dózisban,
  pontos vagy és nem korrumpálható,
  ügyesen kommunikálsz
  van egy kis kézügyességed és állóképességed

 • FŐZÉS


  Ami fontos, hogy ez az önkéntes poszt bizonyos szempontból kötetlenebb és rugalmasabb, mint a többi feladatkör a fesztiválon, ugyanakkor nagy összeszedettséget igényel a munka, hiszen ennie kell a stábnak (amihez sokan tartoznak), méghozzá időben! 🙂 Minden nap két étkezést kell biztosítanunk a fesztivál dolgozóinak és önkénteseinek, egy reggelit, és egy meleg ételt napközben. Ennek megfelelően alakítjuk ki a műszakokat. Az alapanyagok beszerzése, előkészítése, főzése és az étel kiosztása mellett kifejezetten keresünk jó erőben lévő fiúkat/lányokat a csapatba, akik tudnak segíteni 50-100 kg-ok mozgatásában!
  Ha már az építés első napján jössz és segítesz, péntek délutántól full szabad vagy, és pöröghetsz a fesztiválon! 🙂 Mivel minden nap előkészítjük a következő napi főzést, szerdától már mindenképpen szükség lesz rád a csapatban! Vasárnap, a fesztivál utolsó napján már csak reggelit készítünk, de az utolsó műszak délutánig tart, hiszen a főzéshez hozzátartozik az elpakolás, a konyha rendbetétele is.
  Jó, ha
  szeretsz a konyhában sürgölődni, de legalábbis a konyhai eszközöket nagyjából be tudod azonosítani a nevük alapján
  pörgős vagy, ugyanakkor a nagy mennyiségű zöldség felaprításával járó monotóniát is tűröd
  szeretsz gondoskodni másokról, és tudsz csapatban dolgozni.

  Koordinátor: Dömötör Fanni
  Sziasztok, Fanni vagyok. Azt hiszem, ez lesz a tizedik Bánkitó, amin a stáb és az önkéntesek kaja-ellátását koordinálom. Amúgy is sokat főzök rendezvényekre, meg foodstylistkodom néha, de leginkább varrok, vagy filmekben építek díszletet.

 • INFÓPULT


  Az infópultban dolgozó önkéntesek feladata, hogy éjjel-nappal válaszoljanak a fesztiválozókban felmerülő megannyi kérdésre. Az infópultos tudja a választ, legyen szó bármiről – a buszok indulásának időpontjától a programhelyszíneken át a “szabad-e fürdeni a tóban” jellegű kérdésekig. Fontos, hogy rendelkezz okos és gyors telefonnal, ez hasznos munkaeszköz az infópultban. Ha szeretsz kulcsinformációk birtokosa lenni, sok emberrel találkozni és beszélgetni, ha jó érzés tölt el, amikor másoknak segítesz, és ha türelmes maradsz még akkor is, amikor ugyanaz a kérdés az 1000. alkalommal hangzik el egy műszak alatt, akkor szuper infópultos lesz belőled!

  Koordinátor: Maász Martina
  Martina vagyok, ez lesz a hetedik Bánkitóm. Az hat év alatt sikerült megtalálnom Bánkitó összes macskáját, és mély kapcsolatot ápolok velük. Egyébként meg szociológiát tanulok, és vegán vagyok. Az első két évben infópultos önkéntesként vettem részt a fesztiválon, majd helyszíni koordinátor lettem. Látogatóként még nem vettem részt a fesztiválon, ugyanis elképzelhetetlen számomra, hogy nem vagyok tagja a csapatnak.

 • RECEPCIÓ


  Van egy különleges hely a Bánkitó Fesztivál Tábor helyszínének főépületénél. Ha recepciós leszel, ezt a különlegességet te is nagy dózisban tapasztalhatod meg. Számomra ezen a ponton sűrűsödik össze a fesztivál esszenciája. Most, hogy belegondolok, én ezért a helyért járok ide évről-évre, és amikor Bánkon vagyok, szinte egy hétig el sem mozdulok innen. Hogy miért? Mert többnyire MINDEN itt történik, és ráadásul EGYSZERRE. 🙂 Ide jönnek a fesztiválozók kérdezősködni. Ide jönnek, ha fejfájáscsillapítót szeretnének vagy elvágta a kezüket egy üvegszilánk. Ide jönnek, ha programfüzetet szeretnének, és ide jönnek, ha lelki támaszra van szükségük. Ide jönnek, ha nem tudják hova menjenek, vagy tudják, hova mennének, de bizonyos okokból nem képesek odajutni. Itt verődnek össze a technikai ügyeletes önkéntesek, és azok az önkéntesek, akik éppen nem ügyeletesek, de nem bírnak leállni a melóval, és persze barátaik és üzletfeleik is itt tartózkodnak… és még sorolhatnám.

  A te dolgod ebben a forgatagban az lesz, hogy bármennyire is csábító a show-t nézni, közben a figyelmedet a mögötted található raktárra is összpontosítsd, és tudj mindenről, ami bekerül oda, és mindenről, ami kikerül onnan. A birtokodba kerülő információ kincset ér majd, mikor valaki hisztérikusan könyörög ragasztószalagért, mert azonnal ki kell raknia 100 tájékoztató lapot valahova, de senki sem találja a ragasztószalagot. Emellett te leszel a kulcsok őrzője is, ami igen felelősségteljes feladat. Fontos, hogy bírd a gyűrődést, és hogy kedves is és határozott is tudj lenni! Előnyt jelent, ha ráérsz már a fesztivál építése alatt is, mivel már ekkor is nagy szükség van a recepciósok munkájára.

 • RECEPCIÓ


  Van egy különleges hely a Bánkitó Fesztivál Tábor helyszínének főépületénél. Ha recepciós leszel, ezt a különlegességet te is nagy dózisban tapasztalhatod meg. Számomra ezen a ponton sűrűsödik össze a fesztivál esszenciája. Most, hogy belegondolok, én ezért a helyért járok ide évről-évre, és amikor Bánkon vagyok, szinte egy hétig el sem mozdulok innen. Hogy miért? Mert többnyire MINDEN itt történik, és ráadásul EGYSZERRE. 🙂 Ide jönnek a fesztiválozók kérdezősködni. Ide jönnek, ha fejfájáscsillapítót szeretnének vagy elvágta a kezüket egy üvegszilánk. Ide jönnek, ha programfüzetet szeretnének, és ide jönnek, ha lelki támaszra van szükségük. Ide jönnek, ha nem tudják hova menjenek, vagy tudják, hova mennének, de bizonyos okokból nem képesek odajutni. Itt verődnek össze a technikai ügyeletes önkéntesek, és azok az önkéntesek, akik éppen nem ügyeletesek, de nem bírnak leállni a melóval, és persze barátaik és üzletfeleik is itt tartózkodnak… és még sorolhatnám.

  A te dolgod ebben a forgatagban az lesz, hogy bármennyire is csábító a show-t nézni, közben a figyelmedet a mögötted található raktárra is összpontosítsd, és tudj mindenről, ami bekerül oda, és mindenről, ami kikerül onnan. A birtokodba kerülő információ kincset ér majd, mikor valaki hisztérikusan könyörög ragasztószalagért, mert azonnal ki kell raknia 100 tájékoztató lapot valahova, de senki sem találja a ragasztószalagot. Emellett te leszel a kulcsok őrzője is, ami igen felelősségteljes feladat. Fontos, hogy bírd a gyűrődést, és hogy kedves is és határozott is tudj lenni! Előnyt jelent, ha ráérsz már a fesztivál építése alatt is, mivel már ekkor is nagy szükség van a recepciósok munkájára.

 • CSOMAGMEGŐRZÉS


  Ennek a feladatkörnek az a sajátossága, hogy szinte meg sem kell mozdulni, mégis sok emberrel lehet találkozni munka közben. A fesztiválozók előszeretettel veszik igénybe ezt a szolgáltatást, ami ráadásul non-stop működik. A csomagok őrzése mellett a telefonokat is itt szokták tölteni a látogatók. Térbeli statikussága ellenére rugalmas a pozíció annyiban, hogy te döntöd el, hogyan töltöd el a 4 órás műszakodat: Az introvertáltabb típusok vaskos könyvekkel ülnek be őrizni, de aki társaságra vágyik, mindig találhat beszélgetőpartnert. Egyrészt, mert ezt a feladatot az önkéntesek mindig párban végzik, másrészt, mert az sem ritka, hogy a csomagmegőrző előtti hűsítő árnyékban kisebb társaság verődik össze beszélgetni, gitározni. Ha pedig éjszakai műszakba vagy beosztva, remekül lehet hallgatni a pár méterre éppen zajló koncertet. Ha a fenti stratégiák valamelyikét el tudod képzelni magadnak, ha nem okoz gondot neked, hogy 4 órán keresztül nagyjából egy helyben kell ülnöd, ha felelősségteljesnek és precíznek tartod magad, akkor nem kérdés, hogy a csomagmegőrzőben van a helyed.

 • CIVIL/KULTURÁLIS PROGRAMOK


  A programok lebonyolításához idén is szükségünk van rátok, az önkéntesekre! A programos önkéntes:
  – Naponta két-három program zavartalan menetét biztosítja.
  – Naponta négy-öt órát dolgozik, szabad marad az éjszakája és nem kell túl korán kelnie.
  – A szervezőkkel együtt dolgozva izgalmas programok létrejöttét segíti, majd részt vesz rajtuk.
  – Abban a rövid időben, amíg dolgoznia kell, megbízhatóan és önállóan jelen van a helyszínén.
  – Felkészíti a helyszínt az adott programra, felügyeli, hogy a program lebonyolításához szükséges eszközök elérhetőek legyenek, ha kell, közönséget toboroz.
  – Együttműködik a helyszín koordinátorával, és a programot hozó szervezettel.
  – A következő tulajdonságokkal rendelkezik: kezdeményezőkészség, határozottság, problémamegoldó szemléletmód, talpraesettség, kreativitás, jó kommunikációs készség, megbízhatóság.

  Koordinátorok: Fóti Orsi és Balázs Vivien
  Orsi és Vivi, a Bánkitó Fesztivál civil és kulturális programjainak szervezői vagyunk.
  Orsi: Két évig én is programos önkéntesként voltam Bánkon, így kúszott fel nálam a fesztivál, és így történt, hogy később már részt vállaltam a szervezésben is. Őszintén tudom mondani, hogy a programos önkéntes a legjobb pozíció, amit a fesztiválon betölthetsz, mert úgy vehetsz részt a programszervezésben, hogy a legizgalmasabb részben, a konkrét megvalósulásban segítesz nekünk!

  Vivien: Szintén önkéntesként kerültem a Bánkitó Fesztiválhoz, ami nem csak a három napot érintette, hanem az előtte lévő két hónapot is, így jobban beleláttam a fesztivál működésébe, és azt kell mondanom, hogy rettentően király érzés a részének lenni. Ha szeretsz tenni-venni, jól kommunikálsz, és a problémákat is a helyén kezeled, akkor neked is itt a helyed!

 • SZÍNHÁZI PROGRAMOK


  A fő színházi helyszínünk idén is a Kisréten, egy óriási sátorban lesz, de lesznek előadások a Polgármesteri Hivatalban, a Bánkgyöngyében, de civil helyszíneken is. A színházi programok körül felmerülő főbb feladatok lehetnek:
  – MINDENBEN segíteni a társulatoknak (pakolni, vizet hozni, hosszabbítót szerezni, hívni a technikusokat, ha létra kell, besötétíteni az ablakot, stb…)
  – Hirtelen és váratlan igényeket kezelni, problémákat megoldani az előadások beállási idejében
  – Rendben tartani a backstage-et, az előadások után szemetet szedni, a színpadot előadás előtt felmosni
  – Nézőkkel kedvesen, ámde határozottan kommunikálni – jelen lenni és koordinálni az előadás előtti beengedéskor
  – Előadás közben nem beengedni senkit
  – Jegypultból kommunikálni a nézőkkel, jegyeket kiadni
  – Díszletet beépíteni

  És még sok hasonló feladat, ami ebben a műfajban felmerülhet. Ha érdekel a színház, szeretnél bepillantást nyerni egy-egy darab technikai hátterébe, ha szívesen nézel előadásokat – az szuper, de ha jelentkezel ebbe a csapatba, akkor fontos, hogy mindezek mellett a fenti feladatok elvégzésére is alkalmas legyél.

  Koordinátor: Schnabel Zita
  Schnabel Zita vagyok, nemrég végeztem a MOMÉ-n, amúgy díszletet tervezek, de a Bánkitón a színházi programot válogatom össze és szervezem meg, valamint a fesztivál alatt az előadások lebonyolításában is segítek.

 • KÉPZŐMŰVÉSZETI PROGRAMOK


  Koordinátorok: Don Tamás és Feigl Fruzsi
  Sziasztok, Don Tomi vagyok, a Bánkitó Fesztivál képzőművészeti részének koordinátora. Az idei lesz a hetedik Bánkom és a negyedik, amikor én felelek a képzőművészeti programokért. Amúgy „civilként” a MODEM kurátoraként dolgozom, kortárs képzőművészeti projekteket koordinálok. Nincs humorom, nem szeretek olvasni, nem szeretem a filmeket, a kultúra összes szegmensét megvetem, nem kedvelem az embereket, kimondottan rossz fej vagyok és antiszocális. Ha tehetitek, ne jelentkezzetek hozzám! Van egy bűbájos asszisztensem, Fruzsi, ő jó fej.
  Ha mégis valami furcsa, perverz, mazochizmusból kifolyólag vannak olyanok, akik hozzám jelentkeznek (ne tegyétek), akkor a következő tapasztalatokra, szkillekre lesz szükségük:
  – Tapasztalat (életed során legalább két alkalommal jártál már múzeumban)
  – Türelem
  – Megbízhatóság
  – Alap szintű magyar szövegértés
  – Humor

Jó választ csak a jó kérdésre lehet adni.

MINDENKINÉL HAMARABB SZERETNÉL ÉRTESÜLNI A FONTOS HÍREKRŐL?